Mayonaise: de oorsprong van de benaming van de saus is niet bekend. Er gaan verschillende verhalen over de ronde.

Een aantal mogelijkheden zouden kunnen zijn:

  • Mahonesa is uitgevonden door de chefkok van graaf van Kardinaal Richelieu.
  • Na het doorstaan van een beleg in MaĆ³ (Mahon) een haven (na Pearl Harbor de grootste natuurlijke haven) op Minorca. Er was niets meer op oud brood, een paar eieren en olie na. Van de olie en het ei maakte de kok een salsa (mahonesa) die het oude brood weer goed eetbaar maakte. Doordat er opeens weer eetbaar proviand was kon het beleg doorstaan worden en de overwinning behaald worden.
  • De naam mayonaise kan ook afkomstig zijn van het middeleeuwse Franse woord ‘Moyeu’ dat eidooier betekende.
  • Het woord mayonaise is een verbastering van Bayonnaise, een sausspecialiteit uit het plaatsje Bayonne.
  • Mayonaise zou afkomstig zijn uit County Mayo in Ierland.

Ingrediƫnten

  • eidooier
  • azijn
  • olie
  • mosterd
  • peper
  • zout
  • worcestersaus
  • evt. citroensap

Bereiding

Mayonaise wordt gemaakt door de olie langzaam toe te voegen aan de dooier, de mosterd, de azijn en het zout. Dit kan met een handklopper gebeuren, of met een mixer.