Onze lamp

In 2014 maakte Richard Sinon de prachtige Amersfoortse editie van de Aardappeleters. Je hebt de afbeelding vast wel eens zien hangen in een van de winkels van vlaams-friteshuis-van-Gogh-Amersfoort. Een knap staaltje werk van een begaafd autodidact.

Foto: Richard Sinon

Aardappeleters2014 van Richard Sinon is een foto vol verhalen. De manier waarop dit project tot stand kwam is dan ook uniek. Talloze mensen hebben ereen stukje van hun energie in gestopt. Daardoor is de waarde van deze “simpele foto” onschatbaar.

In de zoektocht naar de iconische elementen van de Aardappeleters van ‘Van Gogh’ wist Richard de perfecte lamp te vinden in Rotterdam. Nico van der List (voormalig leraar elektrotechniek in Amersfoort) had hem hangen in zijn prachtige winkel in olielampen en andere scheepsbenodigdheden. Nico verving de kap nog even om hem nog meer op de van Gogh lamp te laten lijken. Hij vond de kap voor het authentieke beeld net iets te smal. Ook de vlam werd minutieus getuned. Want een lamp, die brengt het licht. Zo is het.

Nico is inmiddels (veel te vroeg) overleden. Zijn lamp “leeft” echter voort. Nico vond dat we hem maar aan een goed doel moesten schenken. Wat nog niet gebeurde… Wel is de lamp inmiddels onderdeel geweest van een tentoonsteliing inMuseum Flehite Amersfoort omtrent de Belgen die in de Eerste Wereldoorlog Amersfoort als veilige haven vonden.

Maartje Roos (Roos Photography) maakte onlangs haar versie van de Aardappeleters. Maartje neemt een kiekje van buiten naar binnen. We zien de complete setting van de boerderij met inkijkje op de Aardappeleters. Waar binnen dan weer de lamp van Nico hangt. Das dan weer mooi en welzeker een goed doel.

Wij denken dat Nico, net als wij, hier een warm hart van had gekregen. En het plaatje is ook prachtig! Dank Richard, Maartje en … Nico…

aardappeleters van buiten gezien

foto: Maartje Roos

Maartje over haar foto:

Erpel, 1885 Nuenen
‘Gisteravond zag ik door het raam van een boerenwoning een gezin aan de aardappel en de schoonheid daarvan liet me niet meer los’.

Dit is een zin uit één van de vele brieven die Vincent van Gogh naar zijn broer Theo schreef. Vincent beschrijft hier wat de aanleiding is geweest van zijn schilderij ‘De Aardappeleters’.
En dát moment heb ik als uitgangspunt gebruikt.
Daadwerkelijk op de plek waar de woning van familie de Groot, de aardappeleters, heeft gestaan, heb ik een beeld gecreëerd wat Vincent, toen in 1885 zag. Met uitzicht op de molen ‘De Roosdonck’, geregeld terug te vinden op Vincent zijn schetsen en schilderijen, het boerenland en de boer met zijn gezin gezamenlijk aan het avondmaal.