Aviko aan de slag met nieuwe oogst

Bij 9.000 aardappeltelers zijn vorige week de eerste aardappelen uit de grond gekomen. Frietmaker Aviko verwerkt de komende maanden 1,2 miljoen ton Nederlandse aardappelen tot verse frites en verstrekt alvast een bakadvies voor de nieuwe oogst.

001_food-image-1021176.jpeg

Frieten van de nieuwe oogst verschillen qua eigenschappen namelijk iets van de hoofdoogst. Door de kortere groeiperiode bevatten de aardappels minder suiker en zijn daarom lichter van kleur. De gevoeligheid bij temperatuurverschillen is tijdens opslag daarom ook hoger.

Advies

Aviko heeft een drietal adviezen opgesteld voor patatbakkende ondernemers, zodat het  verschil tussen de nieuwe en hoofdoogst voor hun gasten nauwelijke merkbaar is.

1. Bak bij elke nieuwe levering een portie vooraf af;

2. Probeer niet te lang af te bakken. De frites zijn iets lichter van kleur en te lang bakken heeft een negatieve invloed op de smaak en het vetgehalte in de frites;

3. Probeer de verse frites zorgvuldig op te slaan vanwege de houdbaarheid. Een koeling bij 0-4° is ideaal.