Hoe sterker de geur is, des te kleiner de hapjes

6901c_6719228_680_1332503518247-food_202.jpg

De onderzoekers denken dat toevoegen van aroma gebruikt kan worden om de grootte van de hap in de hand te houden. Omdat bij het nemen van kleinere hapjes eerder het gevoel ontstaat dat iemand genoeg gegeten heeft, kan dat helpen bij het beheersen van het gewicht, veronderstellen de onderzoekers.

De geurbeleving van voedsel hangt samen met de ingredinten en de structuur, maar ook met de grootte van de hapjes. Met kleine hapjes komt er ook minder aroma gelijktijdig vrij uit het voedsel. Dat verklaart waarom wij kleinere hapjes nemen bij onbekend voedsel of bij voedingsmiddelen die we niet lekker vinden.

Geuren van vla de neus ingebracht
De onderzoekers ontwikkelden een methode om het effect van de geur te meten, buiten de invloed die andere belevingsfactoren rond voedsel hebben om. Daarbij kregen deelnemers aan het onderzoek vla voorgezet en werden tegelijkertijd geuren van de vla rechtstreeks in de neus ingebracht.

De proefpersonen waren zelf in staat, met een druk op een knop, te bepalen hoeveel vla ze te eten kregen. Dit onderzoek vond plaats met speciale apparatuur in het Restaurant van de Toekomst van Wageningen UR.

Kleine hapjes geven ook eerder verzadigd gevoel
De resultaten uit het onderzoek tonen aan dat hoe sterker de geur is, des te kleiner de hapjes zijn die mensen ervan nemen. De neiging bestaat om bij een sterke geur onbewust kleinere hapjes te nemen, veronderstellen de onderzoekers. Uit ander onderzoek, onder meer van Wageningen UR, bleek dat kleinere hapjes eerder leiden tot een verzadigd gevoel.

Op basis van hun studie veronderstellen de onderzoekers dat door het toevoegen van extra geur de inname van voedsel met vijf tot tien procent kan worden verminderd. Het manipuleren van de grootte van de hap met behulp van toevoeging van aroma kan iemand het gevoel geven genoeg gegeten te hebben. Dat kan helpen bij het beheersen van het eigen gewicht, denken zij.

zaterdag 24 maart 2012, Richard Kok

6901c_6719228_680_1332503518247-food_202.jpg

De onderzoekers denken dat toevoegen van aroma gebruikt kan worden om de grootte van de hap in de hand te houden. Omdat bij het nemen van kleinere hapjes eerder het gevoel ontstaat dat iemand genoeg gegeten heeft, kan dat helpen bij het beheersen van het gewicht, veronderstellen de onderzoekers.

De geurbeleving van voedsel hangt samen met de ingredinten en de structuur, maar ook met de grootte van de hapjes. Met kleine hapjes komt er ook minder aroma gelijktijdig vrij uit het voedsel. Dat verklaart waarom wij kleinere hapjes nemen bij onbekend voedsel of bij voedingsmiddelen die we niet lekker vinden.

Geuren van vla de neus ingebracht
De onderzoekers ontwikkelden een methode om het effect van de geur te meten, buiten de invloed die andere belevingsfactoren rond voedsel hebben om. Daarbij kregen deelnemers aan het onderzoek vla voorgezet en werden tegelijkertijd geuren van de vla rechtstreeks in de neus ingebracht.

De proefpersonen waren zelf in staat, met een druk op een knop, te bepalen hoeveel vla ze te eten kregen. Dit onderzoek vond plaats met speciale apparatuur in het Restaurant van de Toekomst van Wageningen UR.

Kleine hapjes geven ook eerder verzadigd gevoel
De resultaten uit het onderzoek tonen aan dat hoe sterker de geur is, des te kleiner de hapjes zijn die mensen ervan nemen. De neiging bestaat om bij een sterke geur onbewust kleinere hapjes te nemen, veronderstellen de onderzoekers. Uit ander onderzoek, onder meer van Wageningen UR, bleek dat kleinere hapjes eerder leiden tot een verzadigd gevoel.

Op basis van hun studie veronderstellen de onderzoekers dat door het toevoegen van extra geur de inname van voedsel met vijf tot tien procent kan worden verminderd. Het manipuleren van de grootte van de hap met behulp van toevoeging van aroma kan iemand het gevoel geven genoeg gegeten te hebben. Dat kan helpen bij het beheersen van het eigen gewicht, denken zij.

zaterdag 24 maart 2012, Richard Kok

6901c_6719228_680_1332503518247-food_202.jpg

De onderzoekers denken dat toevoegen van aroma gebruikt kan worden om de grootte van de hap in de hand te houden. Omdat bij het nemen van kleinere hapjes eerder het gevoel ontstaat dat iemand genoeg gegeten heeft, kan dat helpen bij het beheersen van het gewicht, veronderstellen de onderzoekers.

De geurbeleving van voedsel hangt samen met de ingredinten en de structuur, maar ook met de grootte van de hapjes. Met kleine hapjes komt er ook minder aroma gelijktijdig vrij uit het voedsel. Dat verklaart waarom wij kleinere hapjes nemen bij onbekend voedsel of bij voedingsmiddelen die we niet lekker vinden.

Geuren van vla de neus ingebracht
De onderzoekers ontwikkelden een methode om het effect van de geur te meten, buiten de invloed die andere belevingsfactoren rond voedsel hebben om. Daarbij kregen deelnemers aan het onderzoek vla voorgezet en werden tegelijkertijd geuren van de vla rechtstreeks in de neus ingebracht.

De proefpersonen waren zelf in staat, met een druk op een knop, te bepalen hoeveel vla ze te eten kregen. Dit onderzoek vond plaats met speciale apparatuur in het Restaurant van de Toekomst van Wageningen UR.

Kleine hapjes geven ook eerder verzadigd gevoel
De resultaten uit het onderzoek tonen aan dat hoe sterker de geur is, des te kleiner de hapjes zijn die mensen ervan nemen. De neiging bestaat om bij een sterke geur onbewust kleinere hapjes te nemen, veronderstellen de onderzoekers. Uit ander onderzoek, onder meer van Wageningen UR, bleek dat kleinere hapjes eerder leiden tot een verzadigd gevoel.

Op basis van hun studie veronderstellen de onderzoekers dat door het toevoegen van extra geur de inname van voedsel met vijf tot tien procent kan worden verminderd. Het manipuleren van de grootte van de hap met behulp van toevoeging van aroma kan iemand het gevoel geven genoeg gegeten te hebben. Dat kan helpen bij het beheersen van het eigen gewicht, denken zij.

zaterdag 24 maart 2012, Richard Kok