Kweekhamburger in de maak

Kweekhamburger in de maak

Er is al een stukje vlees gekweekt van twee bij één centimeter, van één millimeter dik. Dat maakte Mark Post, hoogleraar aan de TU Eindhoven en Universiteit Maastricht, bekend tijdens de jaarlijkse meeting van de American Association for the Advancement of Science, volgens website nu.nl.

De huidige kweeklapjes lijken qua uiterlijk nog het meest op reepjes calamares (pijlinktvis). Deze stukjes gekweekt spierweefsel zullen Post en zijn collega’s mengen met gekweekt vetweefsel om uiteindelijk een hamburger van te maken. Toch is het lastig, omdat spieren structuur krijgen door blootstelling aan krachten, die moeilijk in kweeksystemen zijn na te bootsen.

De hamburger zal naar schatting bijna 250.000 euro gaan kosten, een bedrag dat ter beschikking is gesteld door een anonieme financier. De burger moet worden opgediend door driesterrenkok en fervent culinair experimentator Heston Blumental.

maandag 20 februari 2012, Nu.nl, foto Flickr, Suzanne de Heer