Dit is echt een gerecht uit de slowfood keuken dus begin 2 tot 3 dagen van tevoren!

dag 1 marineren
dag 2 stoven en evt. eten,
dag 3 na afkoelen opwarmen en eten.

Boodschappen voor 4 personen:
1kg runderriblappen
500 gram uien
6 laurierbladeren
4 kruidnagels
200 cc azijn
3 flinke eetlepels stroop
5 flinke plakken ontbijtkoek
peper en zout
evt maizena

Bereidingswijze:

1. Doe het vlees in een braadpan met de in stukken gesneden uien,

2. Overgiet dit met azijn en water tot het vlees onder staat.

3. Voeg de laurier en kruidnagel toe met ruim peper en zout.
Zet de pan gekoeld weg voor een nachtje. Schrik niet, het vlees kan grijs
van kleur worden! Dit komt door de azijn en maakt je vlees heerlijk zacht.

4. De volgende dag zet je de pan op het vuur en brengt je het geheel aan
de kook. Als het mengsel kookt, zet de warmtebron helemaal laag en laat
het lekker een dagje staan pruttelen.
(Sommige recepten laten je het vlees eerst aanbraden, wij hebben dit eerst ook gedaan en proefden geen verschil
met dit recept waarbij we het aanbraden overslaan. Vandaar: niet eerst aanbraden! Vlees aanbraden wat een nacht in
water en azijn heeft gestaan valt sowieso niet mee).

De naam stoofvlees zegt het eigenlijk al: een stoof is een oud woord
voor kachel. Vroeger zette je de pan de hele dag op de kachel…Die warmte was
toch gratis en langzaam werd het vlees zo lekker mals. Als jij een kachel hebt
kan je die prima gebruiken om te stoven. Met centrale verwarming of
vloerverwarming is dit niet aan te raden.

5. Aan het einde van de dag of eerder kijk je of het vlees uit elkaar valt. Als
dat zo is roer je de ontbijtkoek en de stroop door het mengsel. Proef het
vlees en breng op smaak met peper en zout. Voor wat meer zuur kan je
wat azijn toevoegen. Vind je het wat te zuur? Juist, voeg wat stroop
of bruine suiker toe. Wanneer je je resultaat wat te dun vindt gebruik
je wat maïzena om het mengsel wat te binden (let op: maïzena aanmaken
met koud water!).

Nog een laatste tip. Maak je stoofvlees een dag van te voren, na een keer
afkoelen en weer opwarmen is het nog lekkerder geworden is onze ervaring.
Zorg dat je het vlees goed verwarmd en laat het niet aanbranden.
Serveer met verse frites en appelmoes.
Succes!