Zelf frites maken

Hier vind je het recept om lekker thuis verse frites te maken. Liever kijken?
We maakten ook handige instructie filmpjes.

Bekijk de video’s

 

Leer frites maken in de winkel

Volg je liever een workshop in de winkel onder leiding van een fritesbakker? Kijk dan bij de workshops die we van tijd tot tijd organiseren.

Ons recept: stap voor stap

Stap 1

Kies goede aardappels. Aardappelsoorten die geschikt zijn voor het bakken
van frites: De Frieslander, de Remarka, de Première de Santé en de Victoria.

Stap 2
Schil ze lichtjes of maak de piepers goed schoon met een schuursponsje, er mag
van ons best een huidje aan zitten. Zet ze even onder water als je ze bewaard.

Stap 3
Verhit je frituurpan tot 160 graden.
Deze temperatuur is eigenlijk iets te hoog. Maar omdat je frituur ontzettend in temperatuur daalt
als je de koude aardappelreepjes in het vet doet is dit toch de goede temperatuur. Als je denkt dat
het te snel gaat kun je wat gaan zakken in temperatuur. Ga niet hoger in temperatuur! Doe als het
te langzaam gaat wat minder frites in je pannetje.

Over het vet of olie:

Gebruik vloeibaar vet of arachideolie, experimenteer gewoon wat je lekker
vind, of verdiep je in de theorie over verantwoord frituren en laat je daar door leiden. Vloeibaar
frituurvet of arachideolie werkt prima en omdat dit vet niet stolt gaat je frites ook niet aan elkaar
kleven als je de voorgebakken frites (zie stap 5) laat afkoelen. Als je het echt ambachtelijk
(en onverantwoord) wilt aanpakken gebruik je dierlijk vet zoals ossenwit. Voor veel kenners het
summum. De beste smaak schijn je te krijgen met paardenvet, maar dat hebben wij zelf ook nog
nooit te pakken gekregen. Wij bakken overigens in zuiver plantaardig vet. Een vloeibare voor het
voorbakken en een vast vet voor het afbakken. Maar dit is eigenlijk geheim, dus niet verder
vertellen…

Stap 4
Snij de aardappels tot staafjes van ongeveer 12 mm, of de maat die jij
lekker vindt. Blokker verkoopt aardappelsnijders. Maar het kan ook met een
goed keukenmes. Ben je voorzichtig?

Stap 5

Doe ongeveer een half mandje rauwe frites in je frituur en bak ze tot ze “lichtblond”
zijn. Eigenlijk ben je aan het blancheren of om helemaal precies te zijn: arreteren.
Wij bakken ze zodat ze alleen aan de randjes een heel klein beetje gebakken zijn.
Verder zijn ze dan alleen gaar. Zo worden ze niet te droog.
Haal ze uit het vet en laat ze afkoelen op een bord zodat ze lekker de ruimte hebben.
Laat ze minstens een half uur rusten. Gebruik ze wel dezelfde dag, Je wilt toch verse frites?

Stap 6
Als het vet weer op temperatuur is herhaal je dit met alle gesneden aardappels.
Tot je genoeg hebt. Reken ongeveer 2 tot 3 ons pp.

Stap 7
Afbakken op 180 graden.
Bak ze tot ze mooi van kleur zijn. Het hoeft meestal minder lang te bakken dan frites
uit de supermarkt. Zet je frituur uit als je niet bakt of zet de temperatuur terug, dat
is veel beter voor je vet.

Stap 8
Zout erop, en smullen maar!