a black and white circle with a dot
Recepten
a black and white circle with a dot

Recept Limburgs stoofvlees (zuurvlees)

Een Limburgs streekgerecht dat lijkt op stoofvlees en hachee. Het wordt naar oorspronkelijk recept bereidt met scharrelrundvlees dat is gemarineerd in azijn, ui en laurier. In Limburg bekend onder de naam zuurvlees, maar de smaak is zoet, het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek (ontbijtkoek) en rinse appelstroop.
Download het recept
a cow licking a plant
Dit is echt een gerecht uit de slowfood keuken dus begin 2 tot 3 dagen van tevoren!

dag 1 marineren
dag 2 stoven en afkoelen
dag 3 opwarmen en eten.

Boodschappen voor 4 personen:
1kg runderriblappen
500 gram uien
6 laurierbladeren
4 kruidnagels
200 cc azijn
3 flinke eetlepels stroop
5 flinke plakken ontbijtkoek
peper en zout
evt maizena

1. Doe het vlees in een braadpan met de in stukken gesneden uien,
2. Overgiet dit met azijn en water tot het vlees onder staat.

3. Voeg de laurier en kruidnagel toe.Zet de pan gekoeld weg voor een nachtje. Schrik niet, het vlees kan grs van kleur worden! Dit komt door de azijn en maakt je vlees juist heerlijk zacht.

4. De volgende dag zet je de pan op het vuur en brengt je het geheel aan de kook. Als het mengsel even flink heeft gekookt, zet je de warmtebron helemaal laag en laat het lekker een klein dagje staan pruttelen. Roer regelmatig!

De naam stoofvlees zegt het eigenlijk al: een stoof is een oud woord voor kachel. Vroeger zette je de pan de hele dag op de kachel… Die warmte was toch gratis en langzaam werd het vlees zo lekker mals. Als j een kachel hebt kan je die prima gebruiken om te stoven.

5. Tijdens het stoven kijk je af en toe of het vlees uit al elkaar valt. Als dat zo is roer je de ontbijtkoek en de stroop door het mengsel. Proef het vlees en breng op smaak met peper en zout. Voor wat meer zuur kan je wat azijn toevoegen. Vind je het wat te zuur? Juist, voeg wat stroop of bruine suiker toe. Wanneer je je resultaat wat te dun vindt gebruik je wat maïzena om de saus wat te binden (let op: maïzena aanmaken met koud water!). Kook nog even door en laat afkoelen.

Nog een laatste tip. Zorg dat je het vlees op de derde dag goed verwarmd en laat het niet aanbranden.

Serveer met verse frites en appelmoes.
Succes!

Doe zelf effe sociaal!

Altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief

Centrum

Utrechtsestraat 11
3811LA Amersfoort

Openingstijden

Open van 12.00 tot 20.00 uur
Donderdag tot 21.00 uur
Bestel en haal af

Kamperbinnenpoort

Langestraat 143
3811AE Amersfoort

Openingstijden

Open van 12.00 tot 20.00 uur
Donderdag tot 21.00 uur
Bestel en haal af

Bezoek Amersfoort: Logeer bij Frituur Van Gogh

Lees meer over onze accommodatie

Vragen over allergenen?

We reageren binnen 24 uur.

Updateservice

Is jouw workshop datum niet beschikbaar? Meld je aan en ontvang nieuwe beschikbare data in jouw mailbox!

Bestellen & afhalen

Kies je filiaal, bestel en haal af.
a drawing of a building

Frituur van Gogh
Centrum

  • Utrechtsestraat 11
    3811LA Amersfoort
Placeholder
Bestel in Utrechtsestraat
a cartoon of a building

Frituur Van Gogh
Kamperbinnenpoort

  • Langestraat 143
    3811AE Amersfoort
Placeholder
bestel in Langestraat